Obilježen Dan Srednjoškolskog centra "Nedžad Ibrišimović"

sscds0Izložba praktičnih radova Kluba kreativaca, proljetni bazar Lige trezvenosti, Kutak CIVITAS-a, demonstracije i prezentacije iz brojnih nastavnih oblasti, kao i “Otvoreni dan” za zainteresirane buduće srednjoškolce samo su neke od aktivnosti provedene u Srednjoškolskom centru “Nedžad Ibrišimović” Ilijaš povodom obilježavanja Dana škole 15. aprila.
-Cilj “Dana otvorenih vrata” je pružiti potencijalnim učenicima  škole sve informacije koje im mogu pomoći u donošenju odluke u budućem opredjeljenju. Srednjoškolski centar Ilijaš na taj način doprinosi promociji srednjoškolskog obrazovanja među osnovcima.   Izbor srednje škole mora biti rezultat dogovora djeteta i roditelja. Ono što je prednost naše škole i čime se i ja i mnogi roditelji rukovodimo je blizina škole koja ima sve mogućnosti kao i ostale škole ovog tipa u Kantonu Sarajevo, kazala je profesorica Aida Krhan gostujući u programu Radio Ilijaša.  
Svečana sjednica uz prigodan kulturno-umjetnički program održana je u sali škole, čime je obilježen veliki jubilej 55. godišnjica osnivanja. Direktorica Nirheta Rahić rezimirala je proteklu godinu :-Iza nas je godina napornog rada, a pred nama još mnogo izazova. Posao prosvjetnih radnika je težak i odgovoran, naročito u ovim teškim vremenima. Bez obzira na sve, ono što nas motivira je plemenitost našeg poziva jer veliko zadovoljstvo doživljavamo u odgoju svakog mladog čovjeka koga pripremamo za dalji životni put. Najvažnija i najteža lekcija s kojom odlaze iz naše škole je kako biti dobar čovjek, koristan i uzoran građanin društva i kada u tome uspijemo dobijemo najveću satisfakciju za naš trud. Ovom prilikom  poručujem mladima da  dalje uče jer znanje je najveće bogatstvo koje im niko ne može oduzeti, kao  i da sa ponosom dostojanstveno grade svoju budućnost, poručila je direktorica Rahić.
sscds1Na državnom nivou ilijaški srednjoškolci u protekloj godini osvojili su dva prva, dva druga i jedno treće mjesto, na kantonalnom osam prvih, sedam drugih i dva treća mjesta.  Istakli su se u znanju iz njemačkog jezika, tehničke mehanike, osnova konstruisanja, debatnim takmičenjima, projektu “Mladi u poduzetništvu”, humanitarnom proljetnom bazaru i brojnim drugim aktivnostima.
Kao i svake godine, ovom događaju prisustvovao je veliki broj gostiju, predstavnici Službe za društvene djelatnosti Općine Ilijaš, nastavnici, učenici i njihovi roditelji.  Svojim nastupom, manifestaciju su obogatili članovi dramske, recitatorske,ritmičke i drugih sekcija. Svečanost je završena dodjelom nagrada onima  koji su dali najveći doprinos u radu škole.
Podsjetimo, Srednjoškolski centar Ilijaš osnovan je 1961. godine odlukom Općine Ilijaš kao Gimnazija “Moša Pijade” Ilijaš, a od 1971. godine pa do 1992. godine radi kao Školski centar “Moša Pijade” Ilijaš. Škola je 1996. godine počela sa radom u veoma teškim uslovima sa upisanih 214 učenika raspoređenih u osam odjeljenja. U školskoj 1996/97. godini škola je djelimično obnovljena i rekonstruisana. Obnova i rekonstrukcija nastavlja se iz godine u godinu tako da danas možemo reći da je ova obrazovna ustanova dobro opremljena. Odlukom Općinskog vijeća, Srednjoškolski centar Ilijaš ponio je imene velikog bosanskohercegovačkog pisca Nedžada Ibrišimovića, koji je svoje posljednje godine života proveo u našem gradu.

Izvor: www.radioilijas.ba

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba