Svečano dodijeljeni Ugovori o stipendiranju za učenike i studente Općine Ilijaš

stip1Općinski načelnik g. Akif Fazlić, Predsjedavajući Općinskog vijeća Ilijaš g. Damir Filipović, Pomoćnica načelnika u Službi za društvene djelatnosti g. Sanja Zagorac-Jozić i Predsjednik Komisije za učenike i studente u stanju socijalne potrebe g. Stanko Ivanić u petak su u kino sali JU KSC I RADIO ILIJAŠ svečano uručili ugovore o stipendiranju za 202 učenika i studenta za 2015./16. godinu.
stipendije2aPodsjetimo, prvi Ugovori o stipendiranju u organizaciji Općine Ilijaš, dodijeljeni su školske 2001/2002. godine i to za 8 učenika i 12 studenata.  Danas, 15 godina poslije Općina Ilijaš je u prilici dodjeliti 202 ugovora o stipendiranju i to:  98 učenika i 104 studenta za što je iz Budžeta izdvojeno 145.000,00 KM.
U svom obraćanju Općinski načelnik je čestitao prisutnim najvažniji dan naše općine – Dan reintegracije i Dan nezavisnosti BiH, te ovo je bila prilika da se na  jedan svečani način prisjetimo važnih događaja koji su opredjelili modernu budućnost naše općine.
„ Općina Ilijaš je opredjeljena da poboljšava i stvara dobre uslove za rad učenika i studenata. Danas smo u prilici da kroz Budžet općine izdvojimo 145.000,00 KM za stipendiranje i da otvaramo neke druge linije kako bi poboljšali i stvarali uslove za obrazovanje jer to je ključ svakog uspjeha, stipendije3ključ napretka, ključ budućnosti, ključ koji vi treba da sve više preuzimate i da dalje još uspješnije vodite ovu našu lokalnu zajednicu. Nadam se da smo pokrenuli dosta tih procesa, da smo uspjeli stvoriti dobre uslove za obrazovanje, da se sa tim uspjesima i naša ekonomija sve više razvija i jedna smo od općina koja ima i najintenzivniji rast kada je u pitanju novoformirane firme i novootvorena radna mjesta. To je sve još nedovoljno ali bitni su trendovi koji su jako pozitivni i očekujemo da takvi trendovi se nastave. U to ime želim čestitati prije svega onim učenicima i studentima koji su svojim radom praktično sami sebi obezbijedili stipendiranje, a opredjeljenje je i da onima iz dijela socijalne kategorije pomažemo. U jednom takvom ambijentu za stvaranje uslova mislim da i ove godine dajemo značajan doprinos za vaš bolji rad, za bolje rezultate učenja i studiranja“, rekao je Općinski načelnik g. Akif Fazlić.
Pored dodjele Ugovora o stipendiranju ovo je bila prilika i da se nagrade sttipendije4najuspješniji učenici koji su ostvarili zapažene rezultate na kantonalnim i federalnim takmičenjima u prethodnoj školskoj godini. U to ime posebno priznanje za odličan uspjeh iz svih nastavnih predmeta u toku cjelokupnog srednjoškolskog obrazovanja dodijeljeno je Belmi Kevro, Amili Tabaković i Salaudinu Mašiću, učenik Srednjoškolskog centra „Nedžad Ibrišimović“, Hajrudinu Kadriću koji je na VII festivalu rada srednjih tehničkih stručnih škola BiH u Gradačcu osvojio I mjesto.
Tskođer, nsgrađena je i učenica Mia Barić za osvojeno 2. mjesto na takmičenju srednjih škola iz njemačkog jezika i Ishak Dervišević za osvojeno treće mjesto na takmičenju osnovnih škola  iz  informatike, zatim atletičarke Emina Begić i Amina Čutura za osvojeno 1. i 3. mjesto na  Ateltskom kupu osnovnih škola KS.
Učenici muzičke škole Džanin Zeković za osvojeno I mjesto na Federalnom takmičenju učenika i studenata muzike, Azra Ibišević, Džejlan Zeković, stipendije5Adna Musić i Uzeir Mujkić, za osvojeno II mjesto na Federalnom takmičenju učenika i studenata muzike – odsjek gitara.
Emin Hajdarević, Eldar Hodžić i Ema Murvat, za osvojeno I mjesto na Federalnom takmičenju učenika i studenata muzike i učenici, odsjek: gitara te učenice Emina Begić i Emina Kučinar, za osvojeno  II mjesto na Federalnom takmičenju učenika i studenata muzike, odsjek: klavir.
Učenici i studenti su imali priliku uživati u muzičkom dijelu programa koji su pripremili učenici, članovi Tamburaškog orkestra Osnovne muzičke i baletske škole „Novo Sarajevo“ – područno odjeljenje Ilijaš.

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba