U Domu zdravlja Ilijaš otvoren RTG kabinet

RTG1U prostorijama Doma zdravlja Ilijaš danas je svečano otvoren RTG kabinet čime će se značajno unaprijediti zdravstvena zaštiita građana Općine Ilijaš. Zdravstveno osoblje u sastavu specijalista radiolog, pulmolog, ing. radiologije i medicinska sestra činit će stručni tim koji će svakodnevno pružati usluge građanima Općine Ilijaš, koji iskažu potrebu za ovim vidom pomoći. 
RTG2U adaptaciji prostora učestvovala je Općina Ilijaš sa 50.000,00 KM, nabavku RTG aparata finansirao je  Zavod zdravstvenog osiguranja KS sa cca 100.000,00 KM, a JU Dom zdravlja KS je obezbijedila medicinsku opremu u vrijednosti od 15.000,00 KM.

Dobra saobraćajna infrastruktura, dobro obrazovanje, dobro zdravstvo su preduslovi stvaranja pozitivnog poslovnog ambijenta, što je opredjeljenje izvršne i zakonodavne vlasti Općine Ilijaš.
Prema riječima Općinskog načelnika g. Akifa Fazlića jedan od ključnih prioriteta Općine Ilijaš u sferi društvene infrastrukture je pitanje obrazovanja i zdravstva.
"Tokom prethodne tri godine mnoge zdravstvene funkcije uvedene su u Dom zdravlja Ilijaš. Otvaranje RTG kabineta nije naš zadnji cilj. Realizacijom projekta nadogradnje Doma zdravlja dobit će se preko 500 m2 novog prostora čime će se uvesti nove funkcije jer cijenimo da Ilijaš kao dislocirana općina u odnosu na grad Sarajevo treba da ima jedan jak zdravstvnei centar. Koristim priliku da čestitam i zahvalim svima koji su učestvovali u realizaciji ovog projekta, prije svega Ministarstvu zdravstva KS, JU Dom zdravlja na čelu sa menadžmentom" rekao je Općinski načelnik g. Akif Fazlić.
RTG3Otvaranjem RTG kabineta upotpunjen je rad dvije službe, pneumo-fiziološki dispanzer i kabinet za ultrazvučnu i radiološku dijagnostiku. Direktor Doma zdravlja Ilijaš dr. Nijaz Štitkovac je naglasio:  "Etapno je krenula priča i rad na nabavci rendgen aparata. Potrajalo je nekoliko godina, ali u konačnici pacijenti iz Ilijaša od danas ne moraju RTG snimanja raditi u Vogošći što je do sad bio slučaj. Nadogradnjom Doma zdravlja otvara se mogućnost stvaranja prostora za otvaranje nove službe, a to je Centar za fizikalnu rehabilitaciju i stvara se prostor za izmještanja postojećih Službi.''

I Ministrica zdravstva Kantona Sarajevo g. Zilha Ademaj govorila je o značaju otvaranja RTG kabineta kao i o nadogradnji objekta Doma zdravlja Ilijaš čiji je završetak planiran u drugoj polovini 2016. godine. Projekat se finansira iz Budžeta Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo i Općine Ilijaš, na čemu se Ministrica zahvalila Općinskom načelniku na prepoznavanju ovog društveno značajnog projekta.

Cilj menadžmenta JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo je osnaživanje perifernih domove zdravlja. "Današnje otvaranje rendgen kabineta je potvrda da smo donekle i uspjeli. Radom pneumo-fiziološkog dispanzera i kabineta za ultrazvučnu i radiološku dijagnostiku Dom zdravlja Ilijaš će značajno unaprijediti zdravstvenu zaštitu građana na području Općine Ilijaš", rekao je dr. Milan Mioković, generalni direktor JU Dom zdravlja KS.

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba