Općina Ilijaš dobiva najsavremenije telekomunikacijske usluge

ALO 3Općinski načelnik g. Akif Fazlić danas je održao radni sastanak sa predstavnicima BH Telecoma d.d. Sarajevo i predsjednicima Savjeta MZ Mrakovo, Podlugovi i Ljubnići i Lješevo, a povod sastanka su radovi koji se već uveliko izvode na izgradnji optičkih mreža na području ove četiri mjesne zajednice. Radi se o značajnom Projektu, finansijske vrijednosti 5.000.000,00 KM.

 

 

 

 

 

ALO4Općinski načelnik, g. Akif Fazlić ovom prilikom je istakao da: "Nakon 2 godine priprema oko izrade Projektne dokumentacije, završavanja administrativnih procedura došli smo u fazu realizacije Projekta pristupnih telekomunikacijskih mreža za Općinu Ilijaš. Radi se o najsavremenijim pristupnim mrežama u Bosni i Hercegovini i zahvaljujem se u ime Općine Ilijaš BH Telecomu na odabiru ove četiri mjesne zajednice s područja naše općine za implementaciju ovako značajnog Projekta. Realizacija ovog Projekta predstavljat će značajno poboljšanje uslova života građana u ovim mjesnim zajednicama u razvojnom smislu, a i za mlade naraštaje koji će preko ovih mreža imati najbrže i najsavremenije pristupe modernim tehnologijama, te stoga apelujem na građane da budu strpljivi prilikom izvođenja radova na realizaciji ovog Projekta".

Na sastanku je napravljen presjek stanja, utvrđena dinamika izvođenja radova i konstatovano od strane predstavnika BH Telecoma da već u mjesecu novembru građani ove četiri mjesne zajednice će imati priliku koristiti najsavremenije usluge BH Telecoma prije svega pristup "Mojoj TV" i ADSL pristup internetu sa velikim brzinama.

alo1Direktor BH Telecoma g. Kemal Avdagić ovom prilikom je istakao da: "sama vrijednost Projekta govori da se radi o izuzetno važnom Projektu koji će građanima u ovim mjesnim zajednicama donijeti veliku vrijednost kada je u pitanju tehničko-tehnološke pretpostavke za najsavremenije telekomunikacione usluge koje su u svijetu od vodećeg značaja".

Realizacija ovog Projekta nije jednostavna, prije svega zato što je neophodno vršiti prokope terena, a do sada je prema informacijama iz BH Telecoma napravljeno cca 60 km prokopa, a očekuje se da će prokopavanje terena u narednom periodu biti znatno duže.
Na sastanku je bilo riječi i o sanacija tih prokopa na najkvalitetniji mogući način i sa najmanje mogućih posljedica koji prokopi izazivaju za putnu infrastrukturu.
alo2Na bazi tih dogovora, firme koje izvode radove, nadzorni organi i sama uprava BH Telecoma izašli su na teren i utvrdila tu vrstu odgovornosti i obaveze da se po građevinskim standardima izvrši sanacija i što više sačuva putnu infrastruktura.

Predsjednik Savjeta MZ Mrakovo g. Mehmed Smajlović, u ime mjesnih zajednica obuhvaćenih ovim Projektom, izrazio je zadovoljstvo i naglasio: "Drago mi je da smo na ovom sastanku dotakli operativnih stvari koje se na terenu već realizuju. Počastvovani smo i kao predstavnici građana i sami građani  što će ovaj vrhunac tehnike biti dostupan za naše mlađe naraštaje. Želimo da pratimo trendove kako u gradu, Kantonu pa i u svijetu. Zahvaljujem se Općinskom načelniku koji je organizovao ovaj sastanak radi koordinacije i preventive. Predstavnici BH Telecoma su spremni, nakon radova teren dovesti u prvobitno stanje, pojedinačno građanima omogućiti ovu uslugu koja će biti brend i koja je zdrava konkurencija".

Radovi na polaganju optičkih kablova trajat će do kraja građevinske sezone.  Trenutno se aktivno radi u MZ Mrakovo i Ljubnićima, a iduće sedmice počinju radovi u MZ Lješevo.

Još jednom molimo građane da imaju strpljenja i razumijevanja u toku izvođenja radova.

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba