Promocija zdravlja na Gradskom šetalištu

Slike i tekst : Edita Dahalić

Udruženje dijabetičara Kantona Sarajevo  i ove godine svojim aktivnostima je doprinijelo  programu Manifestacije kulture, sporta i trgovine ,,Ilijaški dani 2015“.

Alma Dervišbegović tehnički sekretar Udruženja dijabetičara KS objasnila je i upoznala građane općine Ilijaš sa realizacijom i svrhom ovog projekta.

,,Danas se Udruženje dijabetičara KS na pješačkoj zoni u Ilijašu na tradicionalna način predstavilo  građanima općine Ilijaš . Radi se o velikom projektu koji  je pokrenulo naše udruženje u saradnji sa lokalno zajednicom, dakle sa Općinom Ilijaš.  Akcenat ćemo staviti na značaj i prevenciju , prije svega, ranog otkrivanja šećerne bolesti kod građana sa akcentom na mlade ljude“ – kazala je vidno zadovoljna Alma Dervišbegović.

dijabetes i mjerenje holesterola 014Štandu su prilazili radoznali građani naše općine. Na svoja mnogobrojna pitanja dobili su i odgovor, a pored toga tu su bili i razni promotivni i edukativni materijali  o dijabetesu te dnevnici samokontrole za oboljele od dijabetesa. O zainteresiranošću građana za dijabetes Alma je itekako zadovoljna.

,, Što se tiče zainteresovanosti  građana odziv je veći nego što je predviđeno, tako da ćemo mi danas dijeliti u saradnji sa dvije farmaceutske kuće lične odnosno osobne karte jednog dijabetičara . Te karte su zapravo jedna vodilja, osnovni rječnik dijabetesa kojeg svaki dijabetičar mora da ima u svom domu za evidenciju svih rezultata, nivoa glukoze u krvi . Zatim se dijeli upitnik tj. dokazivanje neuropatskog bola kod dijabetične poluneuropatije“.

Udruženje dijabetičara KS iskoristilo je ovo priliku kako bi sve građane pozvalo u petak u Apoteku Viva 7 na besplatno mjerenje šećera  u terminu od 9 do 11 sati i 30 minuta.  Također će biti podijeljeni i glukometri  građanima kojima su potrebni.

dijabetes i mjerenje holesterola 010Gužva je bila i ispred štanda  za promociju zdravlja  i mjerenje masnoće u krvi koji su u sklopu Manifestacije ,,Ilijaški dani“  organizirali JU Dom zdravlja Ilijaš i farmaceutska kuća Farmavita.  Cilj ovog projekta je razvijanje svijesti kod naših građana o mogućnostima povišenog holesterola u krvi te zdravoj ishrani koja je ključni faktor za sprječavnje povišene masnoće u krvi. Doktori i dotorice JU Doma Zdravlja Ilijaš su svojim korisnim savjetima i preporukama popravili raspoloženje i pružili utjehu našim zabrinutim građanima.Velika posjećnost i gužve u redovima su dokaz da našim građanima ovakvih manifestacija treba što više jer je vremenski period od 3 sata suviše kratak kako bi se pružila adekvatna                                    usluga svi zainteresovanim.

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba