Općinski načelnik održao sastanak s Ministrom privrede i Ministrom finansija KS

min 3Danas je u kabinetu Općinski načelnik g. Akif Fazlić sa svojim saradnicima g. Melihom Avdibegović - Pomoćnicom načelnika u Službi za prostorno uređenje i stambeno-komunalne poslove, g. Merimom Osmanović- Pomoćnicom načelnika u Službi za privredu, finansije i investicije i g. Mirzom Marukić - Šefom Odsjeka za lokalni razvoj, održao konstruktivan sastanak sa Ministrom privrede Kantona Sarajevo g. Muharemom Šabićem, saradnicima Ministra privrede  i Ministrom finansija Kantona Sarajevo dr. Jasminom Halebićem.
Povod sastanka je realizacija projekta uređenje korita rijeke Misoče, kao i dogovaranje dalje saradnje na realizaciji i implementaciji budućih projekata.

min2Općina Ilijaš u saradnji sa Ministarstvom privrede Kantona Sarajevo još od 2008. godine, radi na regulaciji korita rijeke Misoče na potezu: naselje "Mlini-Kamenica" koji obuhvata sanaciju i uređenje korita rijeke između dva mosta u naselju Mini na regionalnom putu Sarajevo-Visoko i željezničkog mosta na pruzi Sarajevo-Šamac. Projektovana dionica iznosi cca 700 m. Zbog vrijednosti projekta od cca 1.000.000,00 KM projekat se izvodi u fazama u skladu sa raspoloživim sredstvima.

Općinski načelnik g. Akif Fazlić ovim povodom je izjavio: "Zadovoljstvo mi je da su Općinu Ilijaš danas posjetili predstavnici Ministarstva privrede KS na čelu sa Ministrom g. Šabićem. Općina Ilijaš ima puno prirodnih resursa, šuma, resursa u poljoprivredi i želimo da kroz projekte što više aktiviramo potencijale koje imamo. U sferi poljoprivrede kroz podsticaje koje daje Kantonalno Ministarstvo a u sferi šumarstva značajan broj ljudi s područja naše općine je uposlen u "Sarajevo-šumama". Aktuelna i najbitnija tema za građane naše Općine i generalno građane države je pitanje zapošljavanja. Na ovom sastanku razgovarat ćemo i o Industrijskoj zoni "Luka" i nekim drugim projektima vezanim za privredu, za investicije i za nova radna mjesta. Jedan segment današnjih razgovora bit će i projekat koji smo realizirali krajem prošle godine i početkom ove godine a odnosi se na uređenje riječnih korita, dogovarati se o novim projektima koje imamo u planu završiti ove godine".

min1Ministar privrede Kantona Sarajevo, g. Muharem Šabić naglasio je da je: "Projekat regulacije korita rijeke Misoča skoro završen. Zaštičena je uža gradska jezgra, škola, gradsko groblje. Danas smo se sastali da razgovaramo o budućim projektima. Očekujemo rebalans Budžeta KS i očekujemo dio sredstava koji ćemo investirati u privredu. Skupština KS bi na sljedećoj sjednici trebala da donese Zakon o podsticajima male privrede koji je u skladu sa Evropskim direktivama i identificira mikro mala i srednja preduzeća.
U Općini Ilijaš vidimo puno potencijala i kapaciteta i nadam se da ćemo skupa moći raditi na implementaciji budućih projekata".

U periodu od 2008.-2015. godine regulisano je 529 m, čime je obuhvaćena zaštita mosta na regionalnom putu Sarajevo-Visoko, regulisano korito rijeke Misoča pored Osnovne škole "Stari Ilijaš" i dionica pored mjesnog groblja kao izvršena zaštita od plavljenja dijela naselja Kamenica.
Za okončanje kompletnog projekta ostaje da se uradi još dionica od 200 m.
Vrijedno je spomenuti i to da je Projekat uradila IPSA Institu d.o.o. Sarajevo a nadzor nad izvođenjem radova vršio je Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo.

Sastanku je prisustvovao i Ministar finansija Kantona Sarajevo dr. Jasmin Halebić, koji je istakao da je na "Saradnja sa Općinom Ilijaš i sa drugim općinama KS je jedan od naših prioriteta. Mi smo Vlada koja želi realizovati projekte u lokalnim zajednicama jer se većina i glavnina ekonomskog razvoja događa u jedinicama lokalne samouprave. Uobičajno je da se članovi Vlade sastaju sa načelnicima i saradnicima kako bi se na terenu upoznali sa stepenom realizacije projekata i sa budućim planovima".
Na kraju sastanke Ministar, Općinski načelnik i saradnici posjetili su lokaliitet uređenog korita rijeke Misoča, pored Osnovne škole "Stari Ilijaš".

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba