Općinski načelnik upriličio prijem za 20 šehidskih porodica

porodice1-280x300Povodom Ramazanskog Bajrama i Dana šehida, Općinski načelnik g. Akif Fazlić sa svojim saradnicima i Udruženjem porodica šehida i poginulih boraca Općine Ilijaš, upriličili su danas tradicionalni prijem 20 članova šehidskih porodica.

Prisutne je poselamila predsjednica Udruženja porodica šehida i poginulih boraca Općine Ilijaš, g. Fikreta Hodžić, koja se zahvalila Općinskom načelniku na tradicionalnom prijemu, koje se svake godine upriliči povodom Dana šehida.

Općinski načelnik je u svom obraćanju istakao da je: "Dan šehida jedan od najznačajnijih datuma. Želimo da na ovaj način iskažemo i svoju odgovornost i poštovanje prema šehidima i porodicama šehida, želimo biti u stalnom kontaktu i na bilo koji način pomoći tim porodicama i praktično zajedno dijeliti sudbinu koju smo poslije rata naslijedili. porodice2-300x281Čestitam Udruženju porodica šehida i poginulih boraca Općine Ilijaš koje vrlo aktivno i agilno radi svoj posao. Cilj ovakvih susreta je čuvati uspomene od zaborava i na razne načine prenositi istinu na mlađe generacije ali i sjećati se života naših najmilijih.
Objavili smo Monografiju šehida Općine Ilijaš i dalje trebamo pisati knjige, snimati filmove, praviti spomenike, moramo ostavljati trajne materijalne tragove mlađim generacijama i našoj djeci jer kad nas ne bude ti materijalni tragovi će govoriti o našim herojima i o najtežem periodu kroz koji je prolazila naša domovina.
Zbog specifične demografske strukture Općine Ilijaš, naši šehidi su diljem naše domovine, tj u 56 Općina. Pozivam Vas da zajedno obilježimo Dan šehida –  jer to je važno ne samo zbog čuvanja sjećanja na naše šehide nego i zbog poruka koje dođu s tih skupova."

Prisutnim se obratio i Pomoćnik načelnika u Službi za boračko-invalidsku zaštitu, socijalnu zaštitu i raseljena lica g. Nijaz Spahić, koji je podsjetio da ne smijemo niti imamo pravo zaboraviti na naše heroje koji su dali svoju najveću vrijednost – svoje živote da bi mi danas živjeli u slobodnoj domovini. G. Spahić je naglasio da će Služba i dalje pružati punu podršku porodicama šehida.

G. Masnopita Jasmina, supruga poginulog borca je istakla: "da je današnji prijem još jedan primjer kako oni koji su dali svoje živote nisu zaboravljeni. Zahvaljujem se Općini Ilijaš na čelu sa g. Akifom Fazlićem koji konstantno vodi razne aktivnosti za ovu populaciju, od izdavanja Monografije šehida i poginulih boraca, uređenju mezarja, izgradnji spomenika, tradicionalnog prijema porodica šehida i poginulih boraca".

Ovom prilikom članovima porodica šehida uručene su i bajramske hedije u iznosu od 100,00 KM.

Na kraju druženja Općinski načelnik je prisutnim čestitao Bajram i poželio dobro zdravlje.

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba