I u septembru nastavak projekta slušne i govorno-jezičke rehabilitacije

DSC 0632Već nekoliko godina Općina Ilijaš u saradnji sa SOS dječijim selom Bosne i Hercegovine- SOS Društveni centar “Hermann Gmeiner” sa sjedištem u Sarajevu, na čelu sa direktoricom Programa SOS Dječija sela Bosne i Hercegovine g. Azeminom Vuković implementiraju Ugovor o   o pravima, obavezama i odgovornosti pri realizaciji projekta slušne i govorno- jezičke  rehabilitacije učenika osnovnih škola s područja Općine Ilijaš.

Tim povodom danas je u sali Općinskog vijeća Ilijaš pomoćnica načelnika u Službi za društvene djelatnosti Općine Ilijaš g. Sanja Zagorac-Jozić održažala sastanak sa  direktoricom Programa SOS Dječija sela Bosne i Hercegovine g. Azeminom Vuković, pedagogicom OŠ “Srednje” g. Dženitom Kulo-Čehajić, g. Almirom Osmanović pedagogicom OŠ “Podlugovi” te dipl.socijanom radnicom u OŠ “Hašim Spahić” i “Stari Ilijaš” g. Aldinom Salkić s ciljem dogovaranja dalje, intenzivnije saradnje na realizaciji ovog značajnog projekta.

U Izvještaju o realizaciji  Projekta govorno-jezičke rehabilitacije djece školskog uzrasta sa područja Općine Ilijaš  za period maj – juni 2015. godine, SOS Društvenog centra “Hermann Gmeiner” navodi se da je u drugom polugodištu školske 2014/2015 govorno – jezička rehabilitacija provodila u OŠ "Stari Ilijaš". Na rehabilitaciju su dolazila djeca iz područnih škola i djeca iz OŠ "Hašim Spahić".
Tretmani su se izvodili jedanput sedmično u trajanju od 2,5 sata, te je provedeno ukupno 12,5 sati rehabilitacije. U ovom vremenskom periodu provedeno je ukupno 25 rehabilitacijskih tretmana, kojima su bili obuhvaćeni učenici sa različitim govorno-jezičkim smetnjama i teškoćama u učenju, uzrasta od prvog do šestog razreda osnovne škole.
S obzirom na veliki broj djece koja trebaju govorno-jezičku rehabilitaciju, te na ograničen broj sati rehabilitacije, rehabilitacijski tretmani provođeni su u paru, grupno sa djecom koja su imala blaže artikulacijske teškoće,  i individualno sa djecom sa težim govorno-jezičkim teškoćama u seansama od 30 minuta.
Najveći broj djece koja su uključena na tretman ima poremećaje atikulacije više glasova  te im je zbog toga potreban veći broj tretmana i duži period za potpuno završavanje tretmana. DSC 0633
Uzimajući u obzir i činjenicu da procesom govorno-jezičke rehabilitacije nisu samo obuhvaćena djeca sa artikulacijskim smetnjama, već i djeca koja imaju teže govorno-jezičke teškoće, teškoće u učenju, djeca sa posebnim potrebama, te djeca sa poremećajima iz autističnog spektra, koja zahtijevaju kontinuiranu rehabilitaciju, samim tim evidentna je i  potreba za nastavkom provođenja ovog projekta u osnovnim školama.
Pored tretmana, obavljeni su savjetodavni razgovori sa roditeljima, koji su upućeni u dalji rad sa djecom, te praćenje dječijeg napretka.

Na sastanku je zaključeno da je potrebna kontinuiranost rehabilitacije i provođenje projekta tokom cijele školske godine, jer statistički podaci SOS Društvenog centra “Hermann Gmeiner” pokazuju da se kod 60% od testirane djece na području Općine Ilijaš pokazala potreba za pružanjem usluga logopeda.
Na sastanku je definisano da će se početkom septembra školske 2015/2016 godine, u svim osnovnim školama na području Općine Ilijaš, provesti procjena govorno-jezičkog statusa učenika prvih razreda. Nakon utvrđenog stanja nastavit će se provođenje govorno-jezičke rehabilitacije prema ustaljenom načinu rada a otvorena je mogućnost da djeca starijih razreda koja imaju poteškoće u govoru pristupe testiranju i da se ovaj tretman provodi i sa djecom starijeg uzrasta.
Općina Ilijaš je iz Budžeta za 2015. godinu za ovu namjenu izdvojila 6.000,00 KM.

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba