Dodijeljene rasade za plastenike

podjela-340x160Ispred Mjesne zajednice Lješevo danas je upriličena podjela rasada za plastenike osobama koje su ispunile uslove Javnog poziva za dodjelu plastenika na području općine Ilijaš.

Projekat se realizuje na osnovu memoranduma o razumijevanju čiji su potpisnici nevladina organizacija “Muslim Aid Bosnia and Hercegovina field office” i Općina Ilijaš, s ciljem obezbjeđivanja prihoda za porodice u stanju socijalne potrebe sa područja općine Ilijaš. „Važnost realizacije ovoga projekta ogleda se u tome da ćemo na neki način zaposliti 20 ljudi, koji će kroz plasteničku proizvodnju obezbjediti prije svega namirnice za svoje porodice, dok će višak plasirati kroz prodaju na pijacama i trgovinama. Na taj način, korinici projekta obezbjedit će  finansijske prihode svojim porodicama“, kazala je Merima Osmanović Pomoćnica načelnika za privredu, finansije i investicije Općine Ilijaš.


Cjelokupan projekt uključivao je podjelu 20 plastenika površine 100m2 sa uključenim sistemom za navodnjavanje, malč folijom i sadnim materijalom. Projekat je uključivao i edukaciju korisnika za proizvodnju u plastenicima (teorijski i praktični dio), i nakon uspješno položenog ispita svi korisnici su dobili certifikat. Isporuka i montaža plastenika upriličena u martu 2015. godine, te je kao posljednja faza projekta uprilična podjela rasada.

Vrijednost projekta je oko 50.000 KM, a sredstva su obezbjeđena od strane Općine Ilijaš u iznosu od 40%, Nevladine organizacije Muslim Aid 40% te korisnika projekta u iznosu od 20%. „Općina Ilijaš je kroz svoj budžet i ranije planirala i podržavala plasteničku proizvodnju. Ovo je druga godina da realizujemo projekte ovakve vrste sa nevladinom organizacijom Muslim Aid BiH i pokazala se kao efikasna za korisnike,budući da donje područje općine Ilijaš ima zaista dobre uslove za plasteničku proizvodnju“, navodi Pomoćnica načelnika za privredu, finansije i investicije Općine Ilijaš.


Zadovoljstvo zbog realizacije ovoga projekta i uspješne saradnje sa Općinom Ilijaš iskazali su i predstavnici nevladine organizacije Muslim Aid BiH: „Mi smo veoma zadovoljni saradnjom sa Općinom Ilijaš i realizacijom ovoga projekta. Naša saradnja traje dvije godine i vjerujemo da će se nastaviti i u budućnosti. Projektom je obuhvaćeno 20 poljoprivrednika sa područja općine Ilijaš, i uglavnom su to mlađe osobe koje su dokazale da imaju status nezaposlenog lica”, kazala je Ehlimana Redžić predstavnica organzacije.
Pored općine Ilijaš, projekat se realizuje i na području općine Vogošća, Hadžići i Kakanj.

piše : Enisa Mešetović

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba