Direkcija za puteve Kantona Sarajevo realizirat će važne projekte u Ilijašu ove godine

Naslovna-300x220Direkcija za puteve Kantona Sarajevo i ove će godine realizirati nekoliko važnih projekata sanacije, rekonstrukcije i asfaltiranja puteva na području općine Ilijaš, kao i cesta značajnih za građane općine Ilijaš. U toku su obilasci terena, izrada projektne dokumentacije, raspisivanje tendera, a glavni radovi počet će u maju i junu ove godine.
O tome smo razgovarali sa predstavnikom Direkcije za puteve Kantona Sarajevo Adnanom Alikadićem.
- Planiran je nastavak rekonstrukcije regionalnog puta od pružnog prelaza Donja Vogošća do mosta kod Ozrenke. Ovaj put, iako nije u Ilijašu, važan je i za građane Ilijaša, kao i Breze, Visokog i ostalih gradova. U sklopu ovog projekta planirana je i sanacija mosta, sanacija asfaltnog sloja, proširenje pješačkih staza i sanacija ograde na mostu, pojašnjava Alikadić.
To će vjerovatno, kaže, uzrokovati gužve kao i prošlih godina jer se uvijek pojave i neki dodatni radovi, no nastojat će da se ispoštuje planirana dinamika, a građani i vozači trebaju imati razumijevanja.
Također, projekat je završen i radit će se i rekonstrukcija regionalnog puta R-445 u Podlugovima između dva pružna prelaza od BP Merol do raskrsnice za Brezu.
- Taj regionalni put je u jako lošem stanju i ta dionica je ove godine prioritetna. Ukoliko budemo raspolagali dodatnim finansijskim sredstvima, nastavit ćemo rekonstrukciju regionalnog puta u smjeru prema Lješevu. Izabrat ćemo jednu od najkritičnijih dionica i pokušati izvršiti totalnu rekonstrukciju kolovoza, kaže Alikadić.
Prema novoj kategorizaciji put u Bioči definisan je kao regionalni put, te se očekuje i njegova rekonstrukcija.
- Radi se o dionici od škole u Bioči i makadamskom dijelu puta koji vodi preko prijevoja na granicu sa općinom Novi Grad, izabrat će se jedna dionica u zavisnosti od raspoloživih sredstava, uključit će se u ovaj projekat i Općina Ilijaš, a imaju i naznake da bi se mogli uključiti i predstavnici Općine Novi Grad, kaže Alikadić za Radio Ilijaš.
U saradnji sa Općinom Ilijaš i Željeznicama FBiH, planirana je rekonstrukcija pružnog prelaza Alića rampa.
- S obzirom na to da je otežano kretanje preko ovog prelaza jer imamo dva lokalna puta koji se priključuju na regionalni put i paralelni su sa željezničkom prugom pokušat će se iznaći građevinsko rješenje da se proširi prelaz, a Željeznice bi postavile signalno-sigurnosne uređaje, svjetlosno-zvučnu signalizaciju sa postavljanjem polubranika, plan je za ovu godinu.
Sa Općinom Ilijaš sklopljen je sporazum i izabran izvođač radova za rekonstrukciju lokalnog puta u Sovrlama. Radi se o dužini od 750-800 metara, a ovih dana intenzivirat će se radovi. Uklonit će se stari i oštećeni asfalt, pripremiti podloga, ugraditi tampon i ugraditi novi asfalt u širini od 3,2 metra.
Za sve ove projekte, planirani budžet Direkcije je milion i 100 hiljada maraka.

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba