Održana Svečana sjednica Općinskog vijeća Ilijaš

IMG 1353-150x150Polaganjem cvijeća delegacije Općine Ilijaš, boračkih udruženja, predstavnika stranaka, Udruženja porodica nestalih i predstavnika škola na Centralnom Spomen obilježju, počelo je obilježavanje Dana Općine Ilijaš i Dana nezavisnosti BiH. Prisutnima se obratio pomoćnik načelnika Službe za boračka pitanja općine Ilijaš Nijaz Spahić, koji je najavio protokol današnjih događaja.
U Kino sali KSC Ilijaš održana je i Svečana sjednica Općinskog vijeća Ilijaš povodom obilježavanja 19. godišnjice od kada je Općina Ilijaš reintegrisana u Federaciju Bosne i Hercegovine.  Predsjedavajući Općinskog vijeća Damir Filipović u svom je obraćanju posebno pozdravio goste iz Hadžića, koji su došli da uveličaju ovaj značajan dan za Općinu Ilijaš. Potom je ponovio referendumsko pitanje koje glasi :“ Jeste li za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana, naroda BiH - Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive“.
Kako je kazao Filipović, odgovor na to pitanje je dat u periodu od 1992-1995, u vrijeme ratnih stradanja .IMG 1291-150x150
-Nadam se da će Ilijaš postati općina ljepšeg ambijenta življenja, unosnijeg ulaganja, nadam se da Općina Ilijaš neće kupiti mrvice KS ,nadam se manjoj nezaposlenosti, da ćemo imati razvijenu saobraćajnu mrežu. Pokažimo političku spremnost i ne dozvolimo da naše ambicije budu jače od ljubavi prema državi. Sretan Dan nezavisnosti svima u kojima živi Bosna i Hercegovina, posebno svojim Ilijašanima želim sretan Dan Općine“- –kazao je Damir Filipović.

Prisutnima se potom obratio općinski načelnik Akif Fazlić, koji je pozdravio sve prisutne i zaželio im sretan Dan nezavisnoti i Dan općine , a posebne pozdrave uputio je delegaciji općine Hadžići.
-Jedan od najznačajnih datuma u modernoj historiji naše općine je 29. februar-datum kada je općina Ilijaš reintegrirana u Federaciju BiH .Taj značajan datum je značio kraj beznađa za 13.000 stanovnika Ilijaša koji su bili iseljeni iz svojih domova, a to je ujedno i početek doseljavanja ljudi iz raznih krajeva, posebno iz Istočne Bosne.
Na svu sreću taj period je iza nas, devetnaest godina poslije reinegracije Ilijaš živi bolje. Da smo na dobrom putu govori nam prethodna 2014. godina koja je je bila godina značajnih rezultata za općinu Ilijaš.IMG 1314-150x150
Najznačajniji projekat u protekloj godini je početak rada O.Š. “Stari Ilijaš„ zatim značajan napredak je napravljen i u oblasti zdravstvene zaštite kada je otvoren Centar za mentalno zdravlje i počela je sa radom 24-satna dežura Hitne pomoći u Ilijašu. Nažalost RTG aparat još nije počeo sa radom, ali se nadam da će u i to biti u što skorije vrijeme – kazao je općinski načelnik.

 

Kada je u pitanju komunalnalna i saobraćajna infrastruktura i na tom polju je urađeno veoma mnogo. Završena je rekonstrukcija regionalnog puta kod Pravoslavne crkve, rekonstrukcija ulice „Hašima Spahića"  izgrađen pristupni put prema Industrijskoj zoni  Luka , zatim je urađen veliki broj projekata kada je u pitanju vodovodna mreža . 2014 godinu je  obilježio  dolazak i novih firmi na područje naše općine, zatim smanjenje broja nezaposlenih. Ono što je vrijedno pomenuti jeste da je nastavljen trend ulaganja u nekretnine. Po riječma načelnika Fazlića i 2015.godina bi trebala imati trend nastavka napredovanja općine Ilijaš u svim sferama .
Specijalna priznanja Općine Ilijaš su dobili :
-Muhidin Nuhanović
-Damir Filipović
-Fikreta Hodžić
-Meliha Mešetović
-Halim Kovačević
-Perica Mijatović
-Zekija Avdibegović
-Adem Alić
-Refik Kulić
- tim Grontmij –za upravljane otpadom
Kulturno-zabavni program su upotpunili članovi BZK „Preporod“ i KUD –a Ilijaš.

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba