Otvorene prostorije Udruženja “Budi mi drug”

budimNakon dugogodišnjeg rada i zalaganja, danas su svečano otvorene prostorije Ilijaškog Udruženja djece ometene u psiho-fizičkom razvoju “Budi mi drug“, koje broji preko 50 članova različitog uzrasta. Otvaranju su prisustovali roditelji djece, članovi udruženja, predstavnici lokalne vlasti te mnogobrojni gosti i prijatelji udruženja.
Prisutim se obratila predsjednica udruženja Meliha Mešetović koja je istakla važnost današnjeg okupljanja : „Do sada smo imali neke kancelarije, koje su bile veoma male, tako da od 2007. godine ja idem ciljano na ovaj prostor i prošle godine smo naišli na razumijevanje općinskog načelnika Akifa Fazlića, koji je uložio maksimalan trud kao i pomoćnica načelnika Sanja Zagorac-Jozić , tako da su nam oni pomogli u adaptaciji ovog prostora. Nama ovaj prostor zaista znači, i pozivam sve da dođu kod nas utorkom i četvrtkom kada se održavaju kreativne radionice kako biste vidjeli koliko su djeca sretna i zadovoljna. Danas je poseban dan za nas i zaista sam presretna i kao roditelj i kao predstavnik udruženja „Budi mi drug“.“
Nakon obraćanja Predsjednice uslijedila je dodjela zahvalnica svim onima koji su učestvovali u realizaciji ovoga projekta te time pomogli adaptaciju novootvorenih prostorija udruženja.

 

Prisutim se obratio i općinski načelnik Akif Fazlić koji nije krio zadovoljstvo i ponos zbog otvaranja novih prostorija: „Ovo je jedan od značajnih, humanih projekata i želim da prije svega čestitam našem udruženju „Budi mi drug“ , čiji članovi uvijek marljivo rade i vrlo su aktivni. Zajedno sa udruženjem, Općina Ilijaš je došla do ovog momenta da imamo zaista adekvatne uslove za boravak djece te za provođenje određenih programa namijenjenih njima. U saradnji sa JU Djeca Sarajevo obezbjedili smo ovaj prostor na period od pet godina, zatim smo ga uredili, definisali određene stavke za finansiranje udruženja te na taj način objezbjedili prije svega djeci Ilijaša ali i djeci iz drugih općina da imaju prave uslove za ono što je njima zaista najpotrebnije a to su programi iz oblasti rehabilitacije djece. Općina Ilijaš je finansirala rekonstrukciju prostora i izdvojeno je nekih 12.000KM i na taj način stvorila dobre uslove za rad udruženja. Cijeneći ozbiljnost rada ovog udruženja i cijeneći broj djece koja imaju tretman kroz ovaj projekat, ja kao predlagač općinskog budžeta ću predložiti da ovo udruženje bude direktno finansirano iz općinskog budžeta“.

Svoje zadovoljstvo povodom otvaranja novih prostorija sa nama je podijelio i Predsjedavajući Općinskog vijeća Ilijaš Damir Filpović, koji već od ranije prati i podržava rad ovoga udruženja: „Prvi moj kontakt sa ovim udruženjem je bio 2009. godine, kada sam bio uključen u jednomjesečni projekat koji je podrazumijevao podršku djeci kroz igru, druženje i odlaske u pozorište. Poslije toga, imao sam potrebu da ostanem uz njih i doprinesem na bilo koji način budući da sam se vezao za svu tu djecu. Posljednje što smo radili bio je odlazak osmero djece iz ovoga udruženja u Novi Vinodolski sa ostalom djecom. Pored toga, uspio sam donijeti i neke igrače te smo svirali i klavijaturu kako bismo mogli obezbjediti predviđenu muzikalnu terapiju. Smatram da su djeca dobila jedan divan prostor , kako za inkluziju i socijalizaciju ali i za sve ostale potrebne aktivnosti kako bi se i njihov glas čuo te kako bi narod shvatio da ovoj djeci treba mnogo veća podrška nego običnom djetetu. 

Povodom otvaranja novih prostorija članovi udruženja “Budi mi drug“ postavili su i izložbu svojih ručnih i kreativnih radova, te je svaki posjetitelj mogao kupiti njihov proizvod i na taj način podržati rad udruženja.
Ono što je posebno oduševilo sve prisutne jeste kulturno-zabavni program koji su članovi udruženja pripremili specijalno za ovaj dan. Gosti su mogli uživati u muzičkim izvedbama, predstavi , ali i modnoj reviji članova. Na samom kraju programa, članovi su izveli plesnu tačku „Kad si sretan“ i time pokazali svoju radost i zahvalnost svima koji su na bilo koji načinpomogli da se njihove želje realizuju.

 

Piše : Enisa Mešetović

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba