Udruženje antifašista obilježilo Dan državnosti BiH

antifasistiUdruženje antifašista i boraca NOR Ilijaš u petak je organizovalo obilježavanje 25. novembra – Dana državnosti BiH. Delegacija Općine Ilijaš, udruženje RVI Ilijaš i predstavnici Udruženja antifašista Ilijaš položili su cvijeće na spomenik u Alića gaju i na centralno spomen obilježje šehidima i poginulim borcima kod SŠC Ilijaš. Potom su se uputili u kino salu, gdje se održala Svečana akademija povodom ovog praznika. O potrebi borbe protiv fašizma govorilo se na centralnoj svečanosti, gdje su se obratili načelnik općine Ilijaš Akif Fazlić, predsjedavajući OV Ilijaš Damir Filipović i Husejn Korjenić predsjednik Udruženja antifašista Ilijaš.

Načelnik Fazlić je, uz čestitke građanima, istakao je da je upravo ZAVNOBiH obezbijedio kontinuitet državnosti BiH i formulu njenog opstanka.

Mlađe generacije bi trebale sticati znanja o antifašizmu i pružati otpor nacionalizmu kao što su to činile generacije prije njih, koje su goloruke pružale otpor i izvojevale slobodu u kojoj živimo, kazao je Husejn Korjenić predsjednik Udruženja antifašista Ilijaš.

Ilijaški osnovci i srednjoškolci zajedno su pripremili priredbu, a u školama su održani časovi historije, kako mlađi naraštaji nikada ne bi zaboravili vlastitu historiju.

25. novembra 1943. godine, na prvom zasjedanju ZAVNOBiH-a u Mrkonjić Gradu usvojena je Rezolucija ZAVNOBiH-a, u kojoj je izražena odlučnost naroda BiH da njihova zemlja, bude zbratimljena zajednica u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost svih, te ravnopravnost Republike BiH unutar jugoslavenske federacije, sa historijskim granicama koje su datirale još iz vremena srednjovjekovne Bosne.

Tekst i slika : Nermina Avdukić

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba