Turska delegacija posjetila općinu Ilijaš

turciopcinaTurska delegacija bratske općine Bayrakli bila je jučer u zvaničnoj posjeti općini Ilijaš. Prva destinacija bile su Bijambare. Prirodne ljepote ovog područja oduševile su turske goste, na čijim licima se vidio izraz divljenja.turci4

 

 

 

 

 

 

tur5Direktor KJU za zaštićena prirodna područja, Osman Delić, je kazao kako je to samo jedan dio, te da je Bosna sva satkana od prirodnih ljepota kao ćilim. Zatim su domaćini i gosti zajedno pogledali kratki film o prirodi lijepe Bosne i Hercegovine. Nažalost, zbog hladnog vremena nisu posjetili Bijambarske pećine.

Nakon obilaska Bijambara delegacija se uputila prema Etno Begovom selu, gdje su imali priliku pogledati ambijent pravog bosanskog sela. Ideja o izgradnji je nastala kada je vlasnik sela, inače stravstveni kolekcionar starina i kulturnog nasljeđa Bosne, odlučio da sakupljenu kolekciju prezentuje javnosti u originalnom ambijentu bosanskog sela. Selo je građeno od originalnih materijala, od kojih su neki i stari par stotina godina, i tehnikama koje su se koristile u tom periodu.turci12

 

 

 

 

 

 

tur26Vrijedne članice Udruženja “Zlatne ruke “Ilijaš su za goste pripremile obilat ručak. U prostorijama udruženja Turci su zaista uživali u bosanskim jelima,a imali su priliku pogledati Bosansku sobu. Nakon toga razmijenjeni su pokloni.

-Ovo je veliki dan za nas, jer posjeta našega Kemala (Babe ) za nas znači mnogo-kazala je Zakira Fazlić predsjednica Udruženja.

 

tur22Nakon šetnje glavnom ulicom ,položeno je cvijeće na Centralnom spomen obilježju, a sastanak s privrednicima i menadžerima javnih ustanova održan je u hotelu Ilijaš. Prisutnima su se obratili: načelnik općine Ilijaš Akif Fazlić , počasni konzul BiH u Turskoj Kemal Baysak, guverner Distrikta Bayrakli Adem Arslan i aktuelni načelnik Općine Bayrakli Hasan Karabag.

- Općina Ilijaš je, na inicijativu nekadašnjeg načelnika Općine Karšijaka i počasnog konzula BiH u Turskoj Ahmeta Kemala Baysaka potpisala sporazum bratimljenja 20.juna 2012.godine. Općine Ilijaš i Bayrakli su teritorijalno i demografski potpuno dvije različite općine, ali ta razlika nas upućuje da možemo puno zajednički uraditi, da možemo prenositi ideje i razvijati ono što interesuje građane obje općine. Nadam se da ćemo naći prostora, gdje možemo razvijati zajedničku saradnju, jer nas puno toga tradicijski veže –kazao je načelnik općine Ilijaš Akif Fazlić.

Podsjećajući na ratni period, aktuelni načelnik Općine Bayrakli Hasan Karabag, je u svom govoru izrazio žaljenje zbog svega što se dogodilo bosanskom narodu u tom periodu.

-Ono što se vama dogodilo u proteklom ratu, dogodilo se i nama početkom 19.stoljeća. Mi nismo došli samo da obilazimo BiH, mi smo doveli i biznismene koji bi mogli ulagati u vašu zemlju i vaš grad-kazao je Karabag.

Adem Arslan, guverner Distrikta Bayrakli je u svom govoru izrazio zadovoljstvo posjetom.

-Sretni smo što nastavljamo saradnju, koju smo započeli 2012.godine. Bosna i Turska trebaju što više sarađivati u svakom smislu, kazao je Arslan.

 

Počasni konzul BiH u Turskoj Kemal Baysak, je podsjetio na protokol koji je potpisan prije dvije godine .

-Prvi put je delegacija općine Bayrakli u posjeti Ilijašu, i ovo je prilika za bisnismene i nove poslove.Turska će uvjek pomagati Bosnu –kazao je Baysak .

tur31Poslije sastanka, održana je svečana akademija na kojoj su prikazani kratki filmovi o općinama Ilijaš i Bayrakli, uz nastup KUD-a Ilijaš i Muzičkog ansambla Preporod Ilijaš.

Druženje je nastavljeno uz zajedničku svečanu večeru.

 

 

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba