Obilježena 21. godišnjica pogibije heroja iz Živinica na Crnoj Rijeci

opcinailijasPorodice, članovi boračkih organizacija, predstavnici Općina Ilijaš i Živinice, kao i predstavnici Tuzlanskog kantona obilježili su danas prigodnim programom 21. godišnjicu stradanja pet pripadnika 210. brdske brigade koji su svoje živote izgubili u izviđačkoj misiji na Crnoj Rijeci 25. oktobra 1993. godine. Na tom mjestu danas je izgrađeno respektabilno spomen obilježje kako se herojska žrtva ne bi zaboravila.

Kao i svake godine, obilježavanju je prisustvovalo nekoliko stotina građana iz Živinica, uključujući i učenike srednjih i osnovnih škola sa područja ove općine.

Tog kobnog oktobra svoje živote su izgubili : Nesib Malkić, Nevres Šišić, Nermin Fočaković, Fikret Andelić i Sead Paravlić, starješine u 210.brdskoj brigadi iz sastava Operativne grupe 6 Istok. Oni su stradali od agresorske granate koja je ispaljena sa okolnih brda, dok su petorica njihovih saboraca ranjena.zivinice5

Na mjestu pogibije danas je proučen Jasin, te održan historijski čas o liku i djelu heroja. Prisutnima su se obratiti zvaničnici i predstavnici boračkih udruženja, a učenici su pročitali najbolje prozne radove o temi herojstva živiničkih boraca podsjetivši da se njihova žrtva i djelo nikada ne smije zaboraviti, a zatim su sve delegacije položile cvijeće.

Izvorno sjećanje na ovaj događaj ispričao je Enes Gurda, jedan od saboraca koji je tog dana bio zajedno sa članovima 210 Viteške brigade na Crnoj Rijeci.

-Trebali smo da izvršimo snimanje terena i da napravimo najbolji plan i prijedlog radi što lakšeg uvođenja naših jedinica u zoni izvođenja borbe. Došli smo na ovo područje oko 16:25, prva neprijateljska granata je pala  oko 250m od nas, međutim sljedeća granata je pala tačno između nas. Nažalost Nesib, Sead, Nevres, Nermin i Fikret zauvijek su ostali ovdje dok je nas pet saboraca preživjelo ranjavanje, priča Enes Gurda.

210. brigada, na čijem čelu je bio Malkić, formirana od tri bataljona i bila je jedina borbena jedinica ranga brigade u BiH, u cijeloj Armiji, a koja nije bila vezana za liniju odbrane.
Išla je da brani Bosnu tamo gdje je najpotrebnije. Ta jedinica imala je slavni put. U njenom ustrojavanju najveći doprinos dali su njen komandant i komanda. Nesib je bio starješina sa velikim iskustvom i napravili smo jednu brigadu za primjer, rečeno je na času historije.

-Općina Ilijaš dodijelila je zemljište za izgradnju spomen obilježja, riješeni su svi imovinsko-pravni odnosi, a također je iz budžeta izdvojeno 12 000 KM za izgradnju ovog važnog spomenika herojima Živinica koji su živote izgubili na području naše općine, kazao je za Radio Ilijaš Nijaz Spahić, pomoćnik načelnika u Službi za boračko-invalidsku zaštitu Općine Ilijaš.

Heroj Nesib Malkić pokopan je u Gornjim Dubravama, Nevres Šišić u Đurđeviku, a Nermin Fočaković, Fikret Andelić i Sead Paravlić na Gradskom groblju Živinice. Nesib Malkić iz Gornjih Dubrava u općini Živinice  završio je višu vojnu školu odsjek Ratno vazduhoplovstvo i protivvazdušna odbrana, a nakon toga i specijalističku obuku u Zadru. Napustio je bivšu JNA u aprilu 1992. godine i priključio se TO Živinice. Obavljao je dužnost komandira čete, načelnika Općinskog štaba TO Živinice i komandanta 210. viteške brigade ARBiH.

 

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba