Valorizacija nekropole stećaka na području Općine Ilijaš

SAM 1792Danas je Općinski načelnik g.Akif Fazlić održao radno-konsultativni sastanak sa prof.dr. Dubravkom Lovrenovićem i grupom zavičajnih entuzijasta na temu "Valorizacije nekropola stećaka na području Općine Ilijaš i njihovo uključivanje u turističku ponudu Grada Sarajeva".

G. Perica Mijatović je na početku sastanka naglasio kako Općina Ilijaš, po ocjeni eminentnih stručnjaka, ima najljepši spomenik srednjeg vijeka, stećak Kneza Batića, te kako se na lokalitetu Kopošića nalazi nekropola sa 34 stećka, koji imaju hronološki slijed i svoju povijest. Na području Bosne i Hercegovine ima oko 60.000 stećaka od kojih je svega 400 sa natpisima, uključujući tu i stećak Kneza Batića koji ima očuvan natpis izuzetne estetske i umjetničke ljepote.

Prof.dr. Dubravko Lovrenović je istakao da je nekropola stećaka u Kopošićima vrijedan historijski spomenik i arheološko nalazište. U cilju njene valorizacije neophodno je uraditi arheološko istaživanje na samom lokalitetu za što je predhodno potrebno uraditi Elaborat o arheološkom istraživanju, zatim Elaborat o uređenju nekropole. Sredstva za izradu navedenih Elaborata  treba planirati u Budžetu Općine Ilijaš za 2015.godinu. Navedene projekte istraživanja i uređenja nekropole potom treba kandidovati nadležnim kantonalnim i federalnim Ministarstvima kulture i sporta i na taj način obezbijediti sredstva za realizaciju ovih projekata.SAM 1793

Općinski načelnik se zahvalio prof.dr. Lovrenoviću i zavičajcima na konkretnim prijedlozima i istakao da u potpunosti podržava ovakav projekat, te je predložio da se za potrebna sredstva za izradu Elaborata dostavi aplikacija Općini Ilijaš, kako bi se moglo utvrditi koliko novca je potrebno planirati u Nacrtu Budžeta Općine za 2015. godinu.

Ovom prilikom pokrenuto je i pitanje pristupnog puta nekropoli, kako bi se učinila dostupnom posjetiocima i široj javnosti, te je definisano da je prioritetni put onaj koji vodi kanjonom rijeke Misoče kroz Zenik na Kopošiće i u narednom periodu Općina će angažovati projektantsku kuću koja će uraditi projekat sanacije ovog puta.
G. Mijatović je istakao da na području Općina Ilijaš, Vogošća, Breza i Vareš postoji oko 1100 stećaka i da bi bilo idealno povezati pristupnim putem ove stećke i na tom lokalitetu napraviti Stazu stećaka, koju bi u saradnji sa turističkom zajednicom i turističkim organizacijama uključili u turističku ponudu grada Sarajeva.

Općina Ilijaš je najbogatija stećcima u Srednjoj Bosni (oko 550 stećaka) i ako se uspiju očistiti i urediti lokacije, uraditi arheološka ispitivanja i utvrditi trenutno stanje stećaka na području naše općine, učiniti sve na njihovoj zaštiti i očuvanju, turističkoj promociji stećaka, podizanju svijesti ljudi o toj neprocjenjivoj povijesnoj i kulturnoj baštini to će zasigurno dati rezultate.


 

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba