Home Vijesti Predsjedavajući OV Ilijaš na prijemu kod predsjednika Hrvatske
Predsjedavajući OV Ilijaš na prijemu kod predsjednika Hrvatske PDF Ispis Email
Autor Nermina Durić-Kahvedžić   
Utorak, 01 Tra 2014 13:01

damirjosipovicOsnivačka konferencija Mreže stranačkih organizacija mladih (Political Youth Network – PYN), u organizaciji Inicijative mladih za ljudska prava, okupila je 20 predstavnika omladinskih organizacija političkih stranaka iz pet zemalja regije, na dvodnevnom skupu u Evropskom domu u Zagrebu, 29. i 30. marta.

U sklopu osnivačke konferencije, predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović primio je u svom Uredu sudionike i sudionice pozdravivši osnivanje Mreže te spremnost na saradnju neovisno o različitostima u pogledu političke orijentacije stranaka. Na radnom dijelu konferencije, predstavnici i predstavnice analizirali su osnivačke dokumente i predviđenu strukturu djelovanja te podnosili amandmane na prijedlog Statuta mreže.

Predsjedavajući Općinskog vijeća Ilijaš Damir Filipović učesnik je ove konferencije i bio je sudionik ovog važnog prijema kod predsjednika Hrvatske.

-Sve je prošlo uspješno, uz postignuti konsenzus između podmladaka političkih partija bez obzira na različite ideologije. Sve opcije koje su bile prisutne u svojim programima imaju ugrađena ljudska prava, u manjoj ili većoj mjeri. Predsjednik Hrvatske gospodin Josipović nas je ugostio i razgovarali smo o ljudskim pravima u primjeni, a ne kao mrtvo slovo na papiru ugrađeno u Ustave država koje su ratificirale Evropske povelje o ljudskim pravima i kako da se što u većoj mjeri primjenjuju. Također smo konstatovali da veći stepen primjene ljudskih prava omogućava ulazak u EU državama regiona. Imao sam priliku da razgovaram i upoznam različite ljude i smatram da je to prednost ovog projekta i da smo na to gledali kao pozitivnu stvar devedesetih, nikada ne bi došlo do sukoba, a pogotovo do posljedica koje su nastale u tim sukobima. Ovo je početak rada Mreže, te imamo namjeru da se mreža razvija i da se što više omladinskih stranačkih oblika uključe u isti. U narednom periodu će se održati niz sastanaka na kojima ćemo pokušati da se dogovorimo oko uticaja i zajedničkog nastupa po pitanju ljudskih prava u regionu, kazao je Filipović za Radio Ilijaš.

Mreža stranačkih organizacija mladih prva je međunarodna mreža koja je osnovana s ciljem poticanja saradnje među omladinskim organizacijama pri ili u sklopu političkih stranaka u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Kosovu i Srbiji, neovisno o ideološkoj platformi njihova djelovanja, stoji u saopćenju organizatora.

Primarni cilj ove mreže stvaranje je platforme za provedbu aktivnosti od zajedničkog značaja, kao što su promocija i zaštita ljudskih prava, profesionalizacija budućih predstavnika zajednice i poticanje regionalne suradnje. Mreža stranačkih organizacija mladih inovativan je primjer regionalne suradnje mladih političara i političarki u području ljudskih prava i pomirenja, naglašavaju organizatori.

Na otvorenju konferencije govorili su predstavnici Inicijative mladih za ljudska prava iz Hrvatske i Srbije, Mario Mažid i Maja Midid, te Milorad Pupovac, predsjednik Odbora za vanjsku politiku Hrvatskoga sabora, koji je osnivanje ove mreže usporedio s procesom demokratizacije prostora regije.

 
OPĆINA ILIJAŠ
Strategija razvoja
Vizija razvoja
Vodić kroz općinu
Konkursi/Oglasi/Pozivi
Općinsko vijeće
Budžet
Javne nabavke
Plan kapitalnih investicija
Postavite pitanje
Uprava Općine Ilijaš
Mjesne zajednice
Projekat LIFE

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2019.godinu

Budžet Općine Ilijaš 2019
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas1043
mod_vvisit_counterJuče1860
mod_vvisit_counterOva sedmica16112
mod_vvisit_counterOvaj mjesec33714