Solidarnost mekteba sa područja Ilijaša

sejidbrU nedjelju, 08.06.2014., nekoliko imama sa područja Ilijaša, MIZ Sarajevo, u pratnji polaznika mektebske nastave, posjetili su džemat Pobuđe, MIZ Bratunac. Tom prilikom uručena je pomoć mektebu u Pobuđu u iznosu 825 KM koju su prikupili polaznici mektebske nastave sa područja Ilijaša.

Naime, mu'allimi sa područja Ilijaša zajedno sa polaznicima mektebske nastave su pokrenuli akciju prikupljanja novčanih sredstava za neki od mekteba kome ja ta pomoć potrebna. Cilj ove akcije bio je da se kod polaznika mektebske nastave razvije solidarnost i osjećaj za drugog, posebno u vremenu obilnih poplava i pokrenutih klizišta. Ako se kod djece ovog uzrasta uspije razviti osjećaj za pomaganje i saosjećanje sa drugima, onda će to sigurno činiti i kada porastu, izađu iz mekteba, budu imali svoje porodice i veću mogućnost za takvo nešto.

Odlučeno je da se prikupljena pomoć uruči džematu Pobuđe, koji ima dva mekteba u izgradnji i veliki broj polaznika. Inače, u ovom džematu nalazi se jedna od najstarijih džamija na tom području, zajedno sa džamijama u Novoj Kasabi i džamijom na Kušlatu. Džemat je razdvojen na nekoliko zaseoka, koji imaju svoje mektebe, u koje vrijedni Admir ef. Velić dolazi i uči djecu. Bez obzira na poteškoće koje ima, uspjeva ostvariti zapažene rezultate sa polaznicima mektebske nastave. Upravo to je jedan od razloga zašto je predložen baš ovaj džemat.

Prikom nedavnih poplava na ovom području poplavljeno je tridesetak kuća, odnešeno nekoliko mostova i pokrenuti su manji odroni zemljišta. Tako su džemati sa područja Ilijaša iskoristili priliku i, također, dostavili pomoć u vidu hrane, higijenskih sredstava, odjeće i drugog stanovnicima ovoga mjesta.

U povratku, zajedno sa Admir ef. i plaznicima mektebske nastave, posjetili smo i nanu Fatu u Konjević Polju, velikog i odvažnog borca za svoja prava, koja bez obzira na sve presude u njenu korist mora gledati bespravno izgrađenu crkvu u svojoj avliji. Našom posjetom željeli smo joj ukazati da nije sama i da ima našu podršku. Ovom prilikom zahvaljujemo se svima koji su podržali ovu akciju, nani Fati želimo puno sabura i da istraje u svojoj borbi, a Admir ef. puno uspjeha u radu.

Piše : Sejid ef. Strika

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba