Obilježena 22. godišnjica pogibije djevojčica iz Misoče

mjestostradanjaU MZ Misoča danas je ,po prvi put zvanično, obilježeno stradanje dvije maloljetne Misočanke Nermine Dervišević i Jasminke Dervišević , sestara koje su svoj mladi život izgubile na početku Odbrambeno-oslobodilačkog rata. Taj tragični događaj desio se u noći sa 3. / 4. juni 1992. godine.

- Od granata ispaljenih sa agresorskih položaja stradale su dvije maloljetne stanovnice Misoče i teško je ranjena njihova majka, koja je nakon nekoliko dana podlegla i ukopana je u mezarju u Brezi. Djevojčice su, pod teškim ratnim uslovima i granatama, u komadima ukopane u Misoči, na mezarju u Hanu. Ovaj datum bit će proglašen Danom MZ Misoča i nastojat ćemo ga uvrstiti u kalendar značajnih historijskih događaja općine Ilijaš. Cilj ovog obilježavanja je upoznati mlađe generacije o ovom užasnom stradanju i želimo da nam se takvo nešto nikada i nigdje ne ponovi, nadamo se da ćemo u tome imati podršku nadležnih, kazao je predsjednik MZ Misoča Alen Matoruga.

Iako su mnogi sudionici tadašnjih dešavanja mrtvi, ipak ostaju svjedoci koji neće dati da se tragedija i mlade žrtve zaborave. Jedan od njih je i bivši pripadnik Armije BiH Nusret Pušina koji se živo sjeća te strašne noći:

 

- Bio sam na punktu u Mlinima. Počele su prve granate i uhvatio nas je rat u 20 sati i 30 minuta. Mi smo se na to bili upozoreni i morali smo smo se povlačiti uzvodno do kuće rahmetli Zahida Hasečića. Tu je u podrumu bilo sklonište, tretiralo se kao bezbjedno područje i okopilo se stanovništvo. Ali, agresori Rosuljaš, Bogdanović vidjeli su grupisanje i da su se tu locirali stanovnici. Počelo je granatiranje sa svih strana, haubice, minobacači, tenkovi sa Vlaškova, Paljeva, ravni, Ševkinog brda, to je bio pakao. Bio sam prisutan i kad je granata pogodila kuću stradalih djevojčica, kuća je bila ogromna dimenzija 10 x 12, sva se razletila, djevojčice su poginule, a majka je teško ranjena, ispričao je vidno uzbuđeni Pušina.

Prigodan recital ovom prilikom izvela je Dženeta Hasečić, učenica devetog razreda OŠ „Hašim Spahić“.

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba