I Ilijaš u akciji Let's do it-Očistimo Zemlju za jedan dan

letsdoitospodlopOpćina Ilijaš i ove godine podržava Akciju “Let’s do it” “Očistimo Zemlju za jedan dan” najveću volontersku akciju u historiji BiH posvećenu čišćenju ilegalnih deponija smeća u jednom danu koja se ove godine provela u nedjelju 27. aprila. Zbog kiše i lošeg vremena odziv je slabiji nego prethodnih godina.

U Ilijašu su ponovo najmarljiviji stanovnici Bioče. Kako nam je potvrdio vijećnik OV Ilijaš Muhamed Handžić kiša nije spriječila mještane da se u velikom broju odazovu akciji.

- Više od 100 učesnika je u akciji, sa dva traktora čistimo, već smo prikupili nekoliko tona smeća na pravcu od mosta prema OŠ „Bioča“ i od potoka prema osnovnoj školi. U odnosu na prošlu godinu znatno je bolje stanje, jer je lani trebalo i mjesec dana da se sve očisti. Izuzetno sam zadovoljan i akcija je u Bioči i ove godine protekla veoma uspješno, kazao je Handžić. DSC02441

Akcija je ocijenjena uspješnom i u MZ Mrakovo gdje je prošle godine otkriven veliki broj divljih deponija u okviru iste akcije.

 

-Ovaj put smo odlučili nastaviti čistiti iste deponije u Mrakovu sa krajnjim ciljem trajnog uklanjanja istih i poduzimanje zakonskih mjera za one građane koji budu nastavili sa nelegalnim radnjama odlaganjem smeća. Za našu MZ zadovoljni smo brojem volontera i zahvaljujemo se svima, kazao je Damir Huskić iz MZ Mrakovo.

Udruženje građana „Bistro“ akciju čišćenja počelo je još u subotu na jezeru Starača kada su članovi Udruženja „1906“ organizovali takmičenje u lovu ribe na plovak. Danas je nastavljeno i takmičenje, ali i čišćenje.

- U akciji će nam se pridružiti i članovi Udruženja mladih „Veto“ i Lo'for iz Ilijaša. Nastavit ćemo čišćenje dvije deponije ambalažnog otpada. Prošle godine izletište je i bilo lokalna deponija, a sada je stanje puno bolje i više je i posjetitelja, ali fali sadržaja, gledat ćemo da i to obezbjedimo, kazao je Adnan Osmanagić iz Udruženja „Bistro“.

Akciju je podržala i MZ Ljubina i Udruženje žena „San“ , ali kažu da je rijeka Ljubina nabujala usljed novih padavina i nanijela dosta novog smeća, te da će se u skorije vrijeme morati organizovati i nova akcija čišćenja okoline u ovoj MZ.

U Ilijašu je akcija održana i u MZ Podlugovi u kojoj su učestvovala djeca iz OŠ „Podlugovi“ uz pridružene volontere iz Ilijaša i gdje je okoliš čistilo oko 50 mladih.

KJKP "Rad" Sarajevo RJ "Ilijaš" iz Ilijaša najavilo je da će sav prikupljeni otpad svojim vozilima odvesti na deponiju u Sarajevu.

I ostale općine u Kantonu Sarajevo podržale su akciju.

-Oko 500 volontera u sklopu akcije "Let's do it - očistimo zemlju za jedan dan" čistilo je Kanton Sarajevo - kazao je koordinator akcije Boždar Mihajlović.

Akciju kao i svake godine organizira Udruženje građana Ruke iz Sarajeva i Mozaik prijateljstva iz Banja Luke.

- Pridružilo nam se devet općina iz Kantona Sarajevo i u svakoj općini ćemo očistiti po dvije ili tri lokacije, dok ćemo u BiH čistiti više od 1.000 lokacija - objasnio je. 

Volonterska akcija ''Let's do it - očistimo zemlju za jedan dan'' posvećena je prvenstveno čišćenju ilegalnih deponija smeća, ali i čišćenju zelenih površina i drugih prirodnih vrijednosti, zaštićenih područja - objasnio je Mihajlović.
 Ove je godine u akciji učestvovalo oko 20 000 volontera u 60 bh. općina. U okviru akcije ove godine je omogućeno odvojeno prikupljanje ambalažnog otpada koji će biti predan na reciklažu i ponovno iskorištavanje te time dobiti novu vrijednost. U prošlogodišnjoj akciji učestvovalo 47.970 volontera iz BiH kada je prikupljeno oko 5.000 tona otpada. 


Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba