Obilzak radova na izgradnji OŠ "Stari Ilijaš"

foto14Premijer Kantona Sarajevo Suad Zeljković i ministar Čedomir Lukić koji koordinira radom Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS obišli su danas radove na izgradnji objekta Osnovne škole „Stari Ilijaš“ u Ilijašu u pratnji načelnika Akifa Fazlića i v.d. direktora ove škole Mahira Devića.Radovi su u završnoj fazi, ostalo je još da se postave podovi, a u toku je i procedura za nabavku namješaja za radne prostore. Kako ističe v.d. direktora, očekivanja su da bi učenici nastavu u novoj školi mogli početi pohađati od početka naredne školske godine.

„Spremni smo da pripremimo sve neophodne programske akte kako bi škola počela sa radom. Prema odlukama Skupštine KS i Općinskog vijeća Ilijaš predviđeno je da se u novoformiranu školu izmjesti oko 500 učenika kao i dio nastavnog osoblja iz OŠ „Hašim Spahić“, pojasnio je v.d. direktora i dodao da je riječ o osnovcima iz Misoče, Starog Ilijaša, Bioče, Malešića i Karaule. Naglasio je da je Kanton u ovogodišnjim budžetu osigurao neophodna sredstva za završetak realizacije cjelokupnog projketa izgradnje i stavljanja u funkciju škole, zbog čega se zahvalio čelnicima Kantona.

Premijer Zeljković je rekao da Vlada na čijem je on čelu kroz ovaj projekt pokazuje da vodi brigu o potrebama svih građana kantona podjednako. „Država mora obezbijediti adekvatne uvjete za obrazovanje djece, a 500 osnovaca koji će pohađati ovu školu ovdje će ih imati. Osigurat ćemo sve adekvatne pedagoške i psihološke uslove za rad škole“ naglasio je premijer Zeljković.

Lijepa i funkcionalna zgrada nove OŠ Stari Ilijaš ima 12 učionica i šest kabineta koji će biti opremljeni najsavremenijim učilima. Učenicima će, također, biti na raspolaganju velika sportska sala, kuhinja, biblioteka, kao i stomatološka ambulanta.

Prema riječima ministra Lukića za realizaciju projekta izgradnje objekta škole Kanton Sarajevo izdvojio je 3.980.000,00 KM, a Općina Ilijaš 60.000,00 KM.

„Realizacija projekta traje već šest godina, te nam je želja da se što prije okončaju preostale procedure kako bi se dio učenika iz prebukiranih učionica smjestio u nove. Izrada spiskova učenika i nastavnog osoblja koji će biti premješteni u OŠ „Stari Ilijaš“ je u toku, te se nadamo da ćemo u tome imati punu podršku roditelja djece kao i nastavnog osoblja“ istakao je ministar Lukić.

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba