U Kampusu PBK Lješevo obilježen rođendan hazreti Fatime

FATIMAOPU organizaciji Perzijsko bosanskog koledža sa internatom u Lješevu i ove je godine upriličena svečanost za žene povodom obilježavanja 25. aprila, rođendana hazreti Fatime, kćerke Božijeg poslanika Muhammeda a.s. Ovaj datum tradicionalno se obilježava i kao Dan žena zbog Fatiminog historijskog značaja, utjecaja i želje žena, prvenstveno muslimanki , da slijede njen primjer u svom životu pronalazeći u njoj veličanstven uzor za sva vremena.

Nešto više o ovogodišnjoj svečanosti kazala je Dženana Razić, nastavnica bosanskog jezika i književnosti u OŠ „Đulistan“.

- Ove godine svečanost je bila nešto skromnija, prethodnih godina ovaj događaj smo obilježavali i po deset dana, bilo je raznih takmičenja među učenicima, kvizova. Međutim, ove godine odlučili smo se samo za određeni program za žene-učenice, nastavnice i naše posebne gošće. Djevojčice su se dobro pripremile i zaista ih je mnogo učestvovalo u programu. Cilj je da se prisjetimo koliko nam hazreti Fatima znači. Ona je živjela u sedmom stoljeću, ali njene riječi i djela, život mogu da budu uzor svima nama u 21. stoljeću, i ženama i muškarcima, kazala je nastavnica Razić.

Za hazreti Fatimu  je rečeno da će biti predvodnica žena u Džennetu.

U znak sjećanja  na ovu časnu ženu, a želeći našoj današnjoj ženi priuštiti bar jednom u godini nekoliko sati lijepog druženja, Uprava Kampusa već nekoliko godina zaredom organizira prigodan program povodom dana rođenja ove časne žene, neiscrpnog  mora  suptilnosti i pobožnosti za svaku  ženu, zvijezdom vodiljom u nebeskom beskraju – Fatime Ez-Zehre, istaknuto je na priredbi.

I ove godine u bogatom programu prisutnima su se predstavili članovi dramske, horske i recitatorske sekcije kampusa. Svaka tačka slavila je ženu, njenu ulogu, kako u porodici tako i u profesiji, ističući neophodnost vraćanju tradicionalnim vrijednostima. Tema priredbe bila je : Hidžab- islamsko odijevanje žene, te je tim povodom upriličena i revija hidžaba putem video prezentacije. Na svečanom druženju, koje je uslijedilo nakon priredbe, gošće nisu krile svoje oduševljenje i zahvalnost što su pozvane da budu dio ovog značajnog dana.