Obilježena 22. godišnjica otpora u MZ Gajevi


lokvaU organizaciji Udruženja RVI Ilijaš i MZ Gajevi, danas je obilježena 22. godišnjica donošenja odluke o organizovanju i pružanju otpora agresiji na Bosnu i Hercegovinu na području Srednjeg i šire okoline, što uključuje i dijelove općina Vogošća, Olovo, Vareš i Sokolac. U prisustvu učesnika i građana sa ovog područja, još jednom se podsjetilo na važnost ove odluke koja je u prvom redu značila čvrstu odluku da se ne predaje oružje, iako je to agresorska strana izričito tražila, i da se, suprotno tome, formiraju jedinice koje će biti u stanju braniti narod.

      - Ipak glavni cilj ovog skupa je bilo traženje rješenja kako spasiti civile sa ovog područja i ne dozvoliti da dožive sudbinu stradalih u Foči, Bijeljini i drugim područjima BiH. Znali smo da na prostoru od 250 kilometara kvadratnih sa ljudstvom kojim raspolažemo i veoma oskudnim naoružanjem nećemo biti u stanju zaštiti stanovništvo, bez obzira na koji se način suprotstavljali agresoru  - kaže Džafer Herić, jedan od učesnika sastanka.

 

Sve ono što je tada dogovorilo osamdeset patriota sa ovog područja u potpunosti je provedeno u djelo, a nekoliko hiljada civila bezbjedno je evakuisano na slobodne teritorije. 

      - Najteži zadatak za vojnika je organizovati povlačenje civila i preuzteti odgovornost za njih. To je sigurno teže od svakog borbenog zadatka. Mi smo, zahvaljujući ovdje donesenim odlukama uspjeli u tolikoj mjeri, da ni jedan civil nije poginuo, ranjen, niti zarobljen. Čak i sa ove vremenske distance siguran sam da bi opet postupio isto, jer je tada jedino to i bilo moguće- priča organizator ovog sastanka, Hrustem Mališević.

Na mjestu održavanja ovog historijskog sastanka postavljen je i kamen temeljac za izgradnju spomen obilježja, što je najavio ilijaški načelnik Akif Fazlić

Značaj ovog skupa ogleda se i u odluci da se evakuira civilno stanovništvo, što se pokazalo ispravnim kada se sagledaju kasnija dešavanja i okupacija ovog područja od strane JNA i srpskih jedinica. Uz odavanje počasti i polaganje cvijeća na spomen obilježje, prigodan kulturno- umjetnički program izveli su učenici Osnovne škole “Srednje”, a ove je godine, za razliku od prethodnih, bilo i mnoštvo posjetitelja.