Previous Next

Privodi se kraju izgradnja puta u naselju Vratuša: Vrijednost projekta 725.400 KM

Završeno je polaganje drugog sloja asfalta na dionici puta u naselju Vratuša, u mjesnoj zajednici Podlugovi.

Riječ je o lokalnom putu koji povezuje dvije vrlo naseljene mjesne zajednice i koji može biti alternativni u odnosu na regionalnu cestu.

Sredstva za realizaciju ovog projekta obezbijeđena su zajednički iz budžeta Općine Ilijaš i Direkcije za puteve Kantona Sarajevo u iznosu od 725.400 KM. Riječ je o dionici dugoj 920 metara i širine 5,5 m. Izvođač radova je firma "Oxa" d.o.o. Sarajevo. Nadzor nad izvođenjem radova je Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo.

U maju je završeno polaganje prvog sloja asfalta, a osim rekonstrukcije putne infrastrukture završena je i izgradnja potpornih zidova. Cesta se nalazi u zakošenom terenu i bilo je neophodno da se izgrade potporni zidovi sa gornje strane puta. Ukupna dužina potpornih zidova je oko 500 metara. Vrijednost projekta izgradnje potpornih zidova je 227.565 KM, a investitor je Općina Ilijaš. Izvođač radova bila je firma "Ado Trans" d.o.o. Visoko, a nadzor "Smajić Inženjering" d.o.o. Goražde.

Ovaj projekat je jedan od najvećih projekata na općini Ilijaš u posljednjih nekoliko godina, kako po obimu radova tako i po visini uloženih sredstava.

Nakon ugradnje drugog sloja asfalta preostaje da se uradi saobraćajna signalizacija i pješačka staza.

Načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić je podsjetio da ovo naselje ima ogroman broj stanovnika uglavnom iz Istočne Bosne, koji su se doselili poslije 1996. godine i koji su se borili da izgrade svoje domove i otpočnu novi život u Ilijašu, te dodao: "Saobraćajna infrastruktura je ključ razvoja svake lokalne zajednice i zato Općina Ilijaš želi ubrzati modernizaciju i rekonstrukciju izgradnje putne mreže. Općina Ilijaš je ranije izdala građevinsku dozvolu za put na Vratuši, izdefinisala imovinske odnose, završila proceduru izbora izvođača, te projekat separatne kanalizacije koja je koštala preko 350.000 KM."

Predsjednik Mjesne zajednice Podlugovi Muhamed Mešanović istakao je zadovoljstvo zbog realizacije ovog veoma značajnog projekta za mnogobrojno stanovništvo MZ Podlugovi. "Budući da se radi o jednom od najvažniji projekata za našu mjesnu zajednicu ali i za Savjet MZ Podlugovi, mi smo se u potpunosti stavili na raspolaganje općinskom načelniku Akifu Fazliću i nadležnim općinskim službama, a sve u cilju efikasnije i brže realizacije aktivnosti na ovom projektu. Nama je, kao i svim građanima Podlugova, a posebno građanima naselja Vratuša jako važno da su radovi izvedeni kvalitetno", istako je Mešanović.

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba