Previous Next

Sastanak načelnika Fazlića i ministra Štete: Dogovorena rekonstrukcija dvije nove dionice puta na Regionalnoj cesti 445

U Kabinetu općinskog načelnika Akifa Fazlića, 08. aprila 2022. godine održan je radni sastanak sa ministrom saobraćaja Kantona Sarajevo Adnanom Štetom  i direktorom Direkcije za puteve Kantona Sarajevo Selmirom Kovačem Sastanku je prisustvovao i pomoćnik načelnika u Službi za saobraćaj, stambeno-komunalne poslove i građenje Općine Ilijaš Aziz Fazlić. Tema sastanka bila je analiza stanja realizacije projekata rekonstrukcije regionalne ceste Semizovac – Ilijaš – Visoko, kao i definisanje prioritenih projekata za naredni period. 

 

Općinski načelnik Akif Fazlić zahvalio se ministru saobraćaja KS i direktoru Direkcije za puteve KS na ovom sastanku, na kojem je dogovorena rekonstrukcija dvije ključne dionice puta na Regionalnoj cesti 445, odnosno potez od Alića rampe do Gnionice i od raskršča u Podlugovima do granice Kantona Sarajevo prema Brezi.  “U okviru realizacije projekta rekonstrukcija regionalne ceste na potezu Malešići – Stari Ilijaš preostalo je rješavanje raskrsnice, koja predstavlja spoj na regionalni put drugog reda prema naselju Bioča i Općini Novi Grad te je potrebno uraditi određeni broj podzida, čime ćemo zaokružiti ovaj projekat. Naravno, završetkom ovog projekta počinje uređenje novih dionica, koje smo usaglasli sa Ministarstvom saobraćaja KS i Direkcijom za puteve KS. Općina Ilijaš ima pripremljenu svu projektnu i investicionu dokumentaciju za rekonstrukciju etape Alića rampa-Gnionica, a u fazi je izrada projekta za drugu etapu prema Brezi. Do kraja mjeseca aprila očekujemo početak radova  na prvoj dionici”, istakao je načelnik Fazlić.
 
Ministar Šteta je istakao da je zadovoljan dinamikom realizacije projekata u općini Ilijaš te kvalitetnom saradnjom sa općinskom administracijom. “Zahvaljujem se načelniku Općine Ilijaš i kompletnoj adminsitraciji Općine na jako dobroj saradnji  koju smo imali tokom 2021. godini, a koja će se nastaviti u ovoj godini. Krajem prošle godine definisali smo prioriteta za 2022. godinu te smo čekali početak građevinske sezone da počnemo sa velikim i značajnim projektima u Ilijašu. U ovoj godini putem Direkcije za puteve KS oko 3 miliona KM biti će uloženo u cestovnu infrastrukturu. Osim završetka postojeće saobraćajnice, u 2022. godini počinjemo i dva nova projekta sanacije dionica na Regionalnoj cesti ali i rekonstrukciju i sanaciju mosta na rijeci Stavnji. To pokazuje naše opredjeljenje i jednak odnos prema svim općinama u Kantonu Sarajevo i svaki građanin je za nas bitan. Početkom ove godine krenuli smo i sa uvođenjem želježničke linije Podlugovi-Sarajevo, čime smo značajno unaprijedili  soabraćaj u općini Ilijaš i Kantonu Sarajevo, rekao je ministar Šteta. 
 
Autor: Enisa Mešetović.
Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba